top of page
zkratky a značky
Vyhledat

Čtverečkovaně


Nejsnazším způsobem, jak uháčkovat čtverec, je zvolit postup granny square

Čtverec začínáme háčkovat ze středu a pravidelně v rozích přidáváme, a tak není třeba se trápit počítáním sloupků a poměru mezi jejich hustotou a výškou: ze čtverečku granny tedy nikdy nemůže nedopatřením vzniknout obdélník.

Metodu granny square však můžeme aplikovat i na jiné tvary, záleží pouze na tom, kdy a kolik budeme přidávat sloupků. Tak můžeme uháčkovat oblíbený trojúhelníkový šátek (tzv. half-granny square), ale i obdélník, různé víceúhelníky, hvězdu, dokonce i srdíčko. Jednotlivé řady můžeme barevně odlišit nebo z různobarevných čtverečků můžeme sháčkovat či sešít pokrývku. Čapka, baret nebo taška mohou také vzniknout na základě tohoto jednoduchého babiččina čtverečku.

Základní čtvereček granny square tvoří vějířky ze tří dlouhých sloupků oddělených od sebe jedním řetízkovým okem a v rozích dvěma řetízkovými oky.

Je však možné uháčkovat plnou i prázdnou variantu granny square: v plném případě neháčkujeme tradičně do vějířků, resp. mezi vějířky, ale do jednotlivých dlouhých sloupků, ve druhém prázdném případě vytváříme véčka (1DS+2ŘO+1DS) oddělená jedním řetízkovým okem.

Právě granny square bude tématem prvního letošního workshopu, který se koná tuto sobotu 11. 1. 2020 od 9 hodin (začátečníci) a od 13 hodin (pokročilí) v městské knihovně v Sokolově. Přijďte a zaháčkujeme si.

299 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Uháčkuj si s námi

jsou webové stránky zaměřené výhradně na háčkování.

Háčkování je totiž radost. 

  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
  • Pinterest Sociální Icon

U háčku jsi s námi

Připojte se ke skupině.

Společné háčkování je totiž mnohem větší radost.   

  • Facebook
IMG_20200205_145017.jpg
ravelry-logo-2x-ball.png
V této chvíli nejsou žádné plánované události
bottom of page